Inkrit moest en zou meer doen

Door een ongeluk kwam Inkrit van Welt in een rolstoel terecht. Veel van wat ze voorheen deed, kon ze minder makkelijk doen. Daar liet ze het niet bij zitten. Ondanks verschillende hobby’s en bezigheden, was ze op zoek naar een sport. Om in beweging te komen en mensen te ontmoeten. Zo kwam ze in contact met sportregisseur Sanne van Mierlo. Samen gingen ze op zoek naar een passende sport én een handbike om er te komen.

Het huis uit

Inkrit helpt als vrijwilliger mensen met een verstandelijke beperking. Ook is ze wekelijks te vinden bij de kerkgemeenschap. Daar doet ze mee met de kerkgroep en ondersteunt ze de kinderzondagdienst. Dat was voor haar niet genoeg. “Ik moest en zou meer doen; het huis uit, want thuis zitten is ook niet alles. Ik wilde meer ondernemen en mensen ontmoeten. Om die reden zocht ik een passende sport”, vertelt ze. Zo kwam ze via Uniek Sporten terecht bij sportregisseur Sanne. Sanne bracht haar in contact met rolstoelbasketbal. Na een aantal keer een kijkje te nemen, werd ze lid. Nu is ze elke donderdag te vinden bij Achilles Flames. “Daar heb ik gevonden wat ik zocht: een sport en mensen om me heen.”

Op ontdekkingstocht

Om onder andere bij haar basketbalclub te komen, maakt Inkrit gebruik van de Taxbus. “Met een rolstoel kom ik immers niet ver. De Taxbus is een onwijs fijne dienst, maar het maakte me erg juist afhankelijk”. Zo besloot ze samen met Sanne om een handbike aan te vragen. Vanuit Uniek Sporten Uitleen heeft ze een handbike op proef. Zo kan ze ook weer haar eigen boodschappen doen en hoeft ze niet meer constant gebracht of geduwd te worden. “Ik heb een stuk zelfstandigheid terug. Maar het helpt ook als ik me niet goed voel. Dan ga ik een eind fietsen en kom ik buiten en ontmoet mensen Eerst was ik nog wat onzeker met mijn handbike. Toen dat verdween ben ik echt op ontdekkingstocht gegaan. Ik heb allerlei paden geprobeerd. Zolang ik geen heuvel op hoef, kan ik op veel meer plekken komen.” Momenteel wacht Inkrit om haar geleende handbike in te ruilen voor een elektrische variant. Zo kan ze echt op alle plekken in Eindhoven komen.

Een voorbeeld voor velen

Volgens Sanne is Inkrit een voorbeeld voor velen. “Geweldig om te zien dat ze, ondanks de drempels die ze ervaart, zelf op zoek gaat naar hulp en hulpmiddelen. Haar assertiviteit heeft zeker geholpen bij het gaan sporten en aanvragen van een handbike.” Inkrit raadt iedereen die op zoek is naar hulpmiddelen of een passende sport de stap te nemen. “Ook wanneer je drempels ervaart. Zolang je het niet probeert, weet je het nooit. Ga er zelf achteraan en wie weet wat het je brengt”, aldus Inkrit.

Ook op zoek naar een passende sport? Of ervaar je een beperking en kun je daar hulp bij gebruiken? Neem contact op met sportregisseur Sanne van Mierlo via 06 39 83 51 98 of sanne.van.mierlo@eindhoven.nl.