Van beweegadvies naar wekelijks in beweging

Eindhoven Sport heeft sinds 2022 bijna 500 individuele sportvragen beantwoord. Deze worden gesteld door Eindhovenaren, zoals Harold en Anita, die op zoek waren naar passend sport- of beweegaanbod. Een sportregisseur van Eindhoven Sport gaf hun persoonlijk beweegadvies waardoor ze nu wekelijks met plezier sporten bij SGE Strijp. 

Samen sporten

Een tijd lang sportte Harold bij PSV+ waar ook theorie en voeding aan bod kwamen. Elke maandag kwamen ze twee uur in beweging in het Philips stadion. Harold: “Toen corona in beeld kwam, mochten we niet meer samen komen. Thuis kun je niet de oefeningen doen die we in het stadion deden, zoals de trappen op en af rennen. Langzamerhand ging ik steeds minder bewegen en steeg de behoefte om samen met mijn vrouw een sport te zoeken die bij ons past.” Dit leek ook Anita een goed idee. “Ik sport al tientallen jaren niet. Samen sporten, zorgt voor een extra stimulans. Een soort van stok achter de deur.”  

Passend beweegaanbod

Harold en Anita kwamen via een fittest in contact met sportregisseur Marly Litjens. Aan de hand van allerlei vragen gingen ze samen op zoek naar sportmogelijkheden dat bij hun past. “Het is best moeilijk om te vinden waar je in Eindhoven allemaal kunt doen op sportgebied. Op het platform kiesjesportenkunst.nl vind je heel veel aanbod maar we hadden een aantal wensen, zoals een plek waar je ook begeleiding kan krijgen. Het gratis beweegadvies van een sportregisseur die met ons meedacht, was wel prettig.”, aldus Harold. “Op basis van de vragenlijst, kregen we beiden een beweegadvies van Marly. Deze twee adviezen hebben we naast elkaar gelegd en daar kwamen twee sportaanbieders uit die bij ons matchte. Met name het sporten bij SGE Strijp leek ons wel wat. Het ligt op loopafstand en we krijgen begeleiding van een fysiotherapeut.” 

Wekelijks in beweging

Harold en Anita sporten inmiddels twee keer in de week samen. De apparaten en het gewicht worden op basis van testen aangepast op e-gym apparaten. Elke zes weken verandert het programma om de twee te blijven uitdagen. De fysiotherapeut kijkt mee zodat de oefeningen goed worden uitgevoerd en houdt rekening met hun eventuele klachten. “Ondanks dat we merken dat we ouder worden en er kwaaltjes ontstaan, zorgen we er met sporten voor dat onze conditie verbetert. We houden ons gewicht in de gaten en bouwen ook nog een spieren op”, vertelt Anita. Harold: “Daarnaast wandelen we ook regelmatig en zet ik zo’n 10.000 stappen op een dag. Het is goed om daar dagelijks bewust mee bezig te zijn.” 

Proefles of beweegadvies

Harold denkt dat er genoeg mensen zijn die in eenzelfde situatie zitten. “Ga eens een proefles doen, het is vrijblijvend. Bijna overal kun je wel iets gratis uitproberen. Bewegen is belangrijk en kom je er niet uit? Dan kun je beweegadvies aanvragen. We wisten niet dat dat er was, maar het heeft ons echt op weg geholpen.” Op de website eindhovensport.nl/sportvraag kun je gratis jouw vraag of beweegadvies stellen. De sportregisseur helpt je graag verder op weg! Voor een overzicht van sportaanbod in jouw wijk, kun je ook zelf een proefles aanvragen via kiesjesportenkunst.nl.  

Anita en Harold in beweging onder begeleiding van een fysio bij SGE Strijp