Chat met ons

Van depressie naar dromen van de Paralympische Spelen

Saoke Odeny belandde in een depressie. Om daaruit te komen, ging hij op zoek naar waar mensen echt gelukkig van worden. Zo ontdekte hij runnerstherapie. Saoke dook in de wereld van atletiek door naar de documentaire van Usain Bolt te kijken en het boek van Gregory Sedoc te lezen. Toen hij het WK estafette bekeek in 2021, raakte hij echt gefascineerd in de sport en onderzocht hij of atletiek ook voor mensen met een beperking toegankelijk is. Kort daarna meldde hij zich aan bij de Paralympische Talentendag en startte hij met atletiek.

Op naar de Paralympische Spelen

Voor mensen met een licht verstandelijke beperking, zoals Saoke, is het niet altijd makkelijk om een sport te vinden die bij hun past. “Informatieverwerking is voor mij lastig. Dat maakt dat sporten in een team, zoals voetbal, voor mij te snel gaat. Sport betekent voor mij plezier hebben. Bij atletiek kan ik mijn hoofd leeg maken en ervaar ik ook veel plezier. Ik bleek er ook nog eens goed in te zijn”, aldus Saoke. Hij loopt nu drie keer in de week bij Eindhoven Atletiek en hoopt ooit een keer deel te nemen aan de Paralympische Spelen.

Geen gemakkelijke start

Het starten met atletiek was niet altijd makkelijk. Op een gegeven moment, met een beetje geduld, kreeg Saoke het onder de knie. Saoke: “Je spieren hebben een geheugen en helpen mij goed mee. Daarnaast zie ik wat andere atleten doen. Wanneer anderen rekening met me houden, zoals de trainer en mijn teamgenoten, kan ik ontspannen lopen. Ook complimenten zorgen voor zelfvertrouwen.”

Schakel hulp in

Wanneer mensen op zoek zijn naar een sport die bij hen past, is het volgens Saoke belangrijk om te kijken naar wat je leuk vindt om te doen. “Ga een keer kijken en volg een proeftraining. Zo kun je ontdekken of de sport iets voor je is. Kom je er niet uit? Dan kun je altijd hulp inschakelen, zoals Uniek Sporten. Een goede klik met een trainer is belangrijk, dan moet het gewoon goed komen.”

Ga met elkaar in gesprek

“Bij Eindhoven Atletiek is iedereen welkom, zoals ook onze slogan zegt: ‘Samen sporten, samen presteren, samen plezier hebben in sport’. Het belangrijkste bij ons is dat je interesse hebt in de atletiek of loopsport”, vertelt Bieneke Bauling, secretaris bij Eindhoven Atletiek. Tegen andere verenigingen in Eindhoven wil ze zeggen om open te staan voor mensen die een beperking ervaren. Bieneke: “Spreek gewoon een keer af en focus vooral op de dingen die wel kunnen. Ga met elkaar in gesprek en mocht dan blijken dat je als vereniging niet kan bieden wat iemand nodig heeft, dan is er vast een andere vereniging die dat wel kan.”

Hulp nodig bij het vinden van een sport die bij je past? Onze sportaanbieders helpen je met het vinden van een geschikte sport of -club. Vul dit daarvoor formulier in: www.eindhovensport.nl/sportvraag. Als vereniging ondersteuning nodig bij het aantrekken een specifieke doelgroep? Neem contact met ons op via sport@eindhoven.nl.

Saoke Odeny aan het sprinten op een atletiek baan