Volgens Els kan het altijd beter

Al vanaf haar tiende beoefent Eindhovens talent, Els van Vugt, Baton Twirling. Na twee jaar hard trainen staat ze binnenkort, samen met haar team, op het WK Twirlen. Dat plaatsvindt van 27 tot en met 31 juli in Indoor-Sportcentrum Eindhoven. Daar neemt ze het op tegen Amerika, Engeland, Frankrijk, Noorwegen en Italië.

Op en top

Eindhovens twirltalent, Els, beoefent twirling fanatiek, met veel plezier en veel liefde. Twee jaar geleden plaatste ze zich met haar team voor het WK Twirlen. “Ik kijk er, na twee jaar uitstel en intensief trainen, erg naar uit. Alle pasjes en technieken zitten er erin. Tijdens het WK dragen we onze nieuwe kleding en zijn we mooi opgemaakt, op en top. We gaan ons meten met andere toppers uit Amerika, Engeland, Frankrijk, Noorwegen en Italië. Hoe mooi is het als wij de kinderen die komen weer mogen inspireren met deze geweldige sport. Zij zijn de toekomst van het twirlen.”

Trainen en nog eens trainen

Voor velen is twirlen een onbekende sport. Ook voor Els was dit het geval. Totdat ze op 10-jarige leeftijd met een vriendin mee ging naar een training en verliefd werd op de bijzondere sport. Verschillende technieken en disciplines komen erin samen. Het draait allemaal om dans in combinatie met de baton. De ingewikkelde bewegingen en de muziek zorgen in het geheel voor een prachtig optreden. Sinds 2018 traint ze als Eindhovense op hoog niveau mee met The Rainbows, een twirlvereniging in Roosendaal. “Ik train uren, dagen, maanden en jaren om steeds hoger op te komen. Bij deze sport komt lenigheid, balans, coördinatie, kracht en zo veel meer bij kijken. Het is nooit genoeg en het kan altijd beter. Om de zovele oefeningen onder de knie te krijgen, moet je alles uit de kast halen. Tijdens de trainingen is de baton vaak op mijn gezicht of lichaam beland en soms zit ik onder de blauwe plekken. Het klinkt pittig, maar alle inzet is de moeite waard voor mij!”

Van NK naar WK

Voor corona deed Els in januari 2020 mee aan de Nederlandse Kampioenschappen. “Ik was zo zenuwachtig. Alle trainingsuren zijn voor dat ene moment dat jij daar, samen met je team, voor de jury staat. Echt zenuwslopend, want niks mag misgaan. Tijdens het NK werden we drievoudig Nederlands kampioen.” In maart van hetzelfde jaar volgde het teleurstellende nieuws dat het WK werd uitgesteld naar 2021. “Ondanks dat zijn we niet stil gaan zitten en zijn we met veel motivatie extra gaan trainen voor het jaar erop. We gingen aan de slag met verschillende varianten van trainingen: samen, in de woonkamer, buiten en vanaf achter de computer thuis. Helaas werd ook in 2021 het WK uitgesteld tot 2022. Nu het dit jaar doorgaat, mogen we eindelijk knallen! We hebben nooit stil gezeten en altijd de motivatie weer kunnen vinden om beter te worden. Dat laat zien dat we er klaar voor zijn. Voor mij is het evenement nu al geslaagd! Ik ga ervan genieten. Dan ben ik op mijn best.”

Kom jij ze aanmoedigen? Kijk voor het Wereldkampioenschappen Baton Twirlen en andere Eindhovense evenementen in de Sportkalender.