Datagestuurd onderhoud voor grasvelden bij FC Eindhoven AV

De druk op sportvelden wordt door verstedelijking steeds groter, terwijl de vraag naar meer sport steeds meer toeneemt. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de grasvelden ondanks dat in topvorm blijven? Bijvoorbeeld door een nieuwe kijk op onderhoud. Datagericht onderhoud, om precies te zijn. Bij FC Eindhoven AV liggen er sinds kort speciale sensoren onder het gras. Deze sensoren meten met behulp van data de kwaliteit van het veld.  

Ieder veld is uniek

Op dit moment krijg het hele veld hetzelfde onderhoudsprogramma. Maar ieder veld is uniek en iedere plek op het veld ook.  “De innovatieve sensoren houden het veld per onderdeel nauwkeurig in de gaten. Zo kunnen wij precies zien welk deel van het veld wat nodig heeft. Hiermee kunnen we bij sproeibeurten in de zomer bijvoorbeeld ook besparen op water”, aldus Paul Bruijstens, beheerder bij Eindhoven Sport.

Meetkar HiPSter
Datagestuurd onderhoud FC Eindhoven AV

Digitale ogen van de veldbeheerder

Het veld wordt wekelijks gemeten door een kar, de zogenaamde HiPSter. Deze meetkar kun je zien als de ‘digitale ogen’ van de veldbeheerder. Het apparaat meet verschillende eigenschappen van het veld, zoals de bodemhardheid, grip en balgedrag. Dit zijn belangrijke data om de bespeelbaarheid van het veld te vergroten en de kans op blessures te verkleinen. De bodemsensoren geven inzicht in de conditie van de bodem.

Gras meten is weten

Eerder werd de HiPSter al ingezet bij professionele voetbalclubs, zoals Ajax en Feyenoord. “Daar hebben we het datagestuurd onderhoud onder de knie en de reacties zijn positief. Supergaaf dat we dit nu kunnen introduceren bij een breder publiek. En ook nog eens in Eindhoven”, aldus Joep van Cranenbroek, data scientist en gras expert bij HI Sports.

Veel voordelen

Ook Willem van Dullemen, voorzitter FC Eindhoven AV, is enthousiast: “Goed onderhouden velden zijn enorm belangrijk voor onze spelers. Je hebt daardoor minder kans op blessures, meer spelplezier én het veld kan vaker en langer gebruikt worden. We zijn blij dat we deze technologie op onze club mogen uittesten."

De HiPSter gaat twee jaar lang metingen uitvoeren. Het betreft een pilot van Holland Innovative, FC Eindhoven AV en de gemeente Eindhoven, bekostigt met een subsidie van Metropool Regio Eindhoven. Als de pilot succesvol is kunnen we dit mogelijk op meerdere velden in Eindhoven toepassen.