Van belemmering naar meer zelfvertrouwen

Schaamte, financiële belemmeringen en geen plek die voldoet aan hun voorwaarden om als vrouw te kunnen sporten. Een greep uit de drempels die een groep vrouwen ervaarden en daardoor weinig bewogen. De vastberaden Faten Abushab van Stichting Ik Wil zocht de samenwerking op met sportregisseur Saskia Reuhman om daar verandering in te brengen. Nu sporten zo’n dertig vrouwen wekelijks samen. Het gevolg? Ze hebben meer energie, zelfvertrouwen en een vast moment voor zichzelf.

Een andere kant van jezelf ontdekken

Na afloop van het gezondheidstraject Meet&Move wilde een groep vrouwen samen blijven bewegen. Toch was de stap naar bewegen voor velen niet eenvoudig door schaamte. Ook spelen normen en waarden rondom cultuur en geloof een rol. Faten zocht de samenwerking met Saskia op om allereerst op zoek te gaan naar een vertrouwde sportruimte in de buurt. Niet veel later ontving Sportcentrum Elhatri de dames met open armen. Bij veel vrouwen speelden hun financiële situatie een grote rol in het niet gaan bewegen. Daarom zorgde Saskia ervoor dat de dames een financiële vergoeding kregen vanuit het Volwassenenfonds Sport & Cultuur. “Veel van deze vrouwen zijn vooral gericht op het zorgen voor anderen en vergeten dan zichzelf. De vergoeding vanuit het Volwassenenfonds maakt ruimte om te sporten. En ontdekken ze een andere kant van zichzelf, zoals ‘Ik mag er zijn, ook met hoofddoek’”, aldus Faten.

Positieve effecten van sport

Elke week verzamelen de vrouwen zich bij Stichting Ik Wil om vervolgens met z’n allen naar de sportzaal te lopen. Faten: “Het is soms lastig om iedereen te motiveren. Daarom sport ik zelf ook mee en heb ik veel contact met deze vrouwen via WhatsApp.” De één komt vooral voor de gezelligheid en de ander vooral voor het sporten. Dat maakt volgens Faten niet uit. Ze ziet bij iedereen de positieve effecten van het bewegen. Met haar betrokkenheid weet ze steeds meer vrouwen te enthousiasmeren om ook mee te doen. Eén van de deelnemers: “Ik heb een druk bestaan. Met drie kinderen ben ik altijd wel bezig. Sinds ik bij Sportcentrum Elhatri sport, ben ik minder moe en voel ik me sterker en zelfverzekerder. Tijdens het sporten, voel ik even geen stress, is het erg gezellig en biedt het me vooral een moment voor mezelf.”

Het Volwassenenfonds

Het Volwassenenfonds is er voor Eindhovenaren met een laag inkomen (maximaal 120% van de bijstandsnorm). Met een financiële bijdrage van maximaal € 300,- voor sport of € 400,- voor cultuur kan het Volwassenenfonds je helpen om toch mee te doen. Op de website www.volwassenenfonds.nl/eindhoven vind je meer informatie over het fonds. Via eindhovensport.nl/sportvraag kun je een formulier invullen om samen met de sportregisseur jouw beweegmogelijkheden verder te bespreken.