BOSA regeling stelt € 75,5 miljoen beschikbaar voor sportverenigingen

Verenigingen spelen een grote rol in de wijken en stadsdelen. Ze verbinden verschillende groepen mensen met elkaar en brengen ze samen in beweging. Om een toekomstbestendige vereniging te blijven, moeten clubs zich blijven ontwikkelen. Dat weten de penningmeesters van Woenselse Boys en VV Brabantia maar al te goed. Zij maakten gebruik van de BOSA subsidieregeling om hun club te verduurzamen en te voorzien van nieuwe materialen. Ze vertellen hierover.

Twee vliegen in één klap

Al sinds 2013 is Rob Retèl penningmeester van Woenselse Boys. Hij zorgt er onder andere voor dat leden hun contributie betalen en dat de vereniging geen onverantwoorde uitgaven doet. Toen hun buren, voetbalvereniging Rust Roest, zonnepanelen aan het plaatsen waren, raakten de verenigingen met elkaar in gesprek. “Op onze planning stond dat we over twee tot drie jaar ons dak gingen vervangen. We besloten om meteen beiden in één keer aan te pakken.” In september 2021 was het zover en reduceerde de Woenselse Boys de energiekosten en verduurzaamden ze hun vereniging tegelijkertijd. Twee vliegen in één klap! Door gebruik te maken van de BOSA-regeling kreeg de club 20% subsidie op de vervanging van het dak en 30% subsidie op alle duurzaamheidsmaatregelen.

Ook voor sportmateriaal

Twee jaar geleden maakte VV Brabantia al gebruik van de regeling voor ledverlichting op hun hoofdveld. “Onlangs ontdekten we via Cristan Segers, accountmanager bij Eindhoven Sport, dat de BOSA regeling ook voor sportmateriaal kon worden ingezet”, vertelt Toine Dekkers. Toine is al van kinds af aan lid van VV Brabantia waar hij nu al zeven jaar de rol van penningmeester vervult. Hij is verantwoordelijk voor alle financiën van de club. “We zijn een relatief grote club met 1.200 leden. Reken maar uit hoeveel sportkleding, sportmateriaal en het onderhoud van onze vereniging ons jaarlijks kost.” De BOSA regeling heeft 20% van onze aanschafwaarde van kleding en goals voor de jeugd vergoed. Met die vergoeding kunnen we weer andere dingen doen voor onze club.”

De moeite waard

Om gebruik te maken van de subsidieregeling, waren wat acties nodig. Gesprekken, papierwerk en offertes volgden elkaar op bij de Woenselse Boys. Rob: “Het is best wel wat uitzoekwerk, maar wanneer je ziet wat het oplevert, is het zeker de moeite waard.” Toine is het met hem eens. “Verenigingen hebben het op dit moment niet makkelijk. Daarom is een regeling als deze erg welkom. Ik zou het iedere vereniging aanraden. Als je je administratie op orde houdt, kun je eenvoudig een stukje kosten voor je vereniging terugwinnen.”

Minimale investeringsbedrag verlaagd

Voor veel clubs vormde het minimale investeringsbedrag van 25.000 euro een te hoge drempel. Daarom is het minimale investeringsbedrag per 1 januari 2022 verlaagd. De BOSA regeling subsidieert nu 20% van €12.500 van de kosten voor de bouw en het onderhoud van sportaccommodaties. Net als het beheer ervan en de aanschaf en het onderhoud van sportmaterialen. Bepaalde maatregelen op het vlak van energiebesparing, toegankelijkheid, circulariteit en veiligheid worden extra gestimuleerd en kunnen zelfs een subsidie van 30% van de kosten ontvangen. In totaal is er in 2022 € 75,5 miljoen beschikbaar.

Meer weten over de regeling? Kijk op de website van Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen of neem contact op met Cristan Segers via cristan.segers@eindhoven.nl.